«Καλημέρα!»
Όσα χρόνια και αν περάσουν, η ευχή για να πάει καλά η μέρα, είναι η ίδια! Αυτό που αλλάζει με το χρόνο, είναι οι διατροφικές συνήθειες των Σκιαθιτών το πρωί. Οι δυο μεγάλοι «Αλέξανδροι» συγγραφείς της Σκιάθου, ο Παπαδιαμάντης και ο Μωραιτίδης, με τις αναφορές που κάνουν στα διηγήματά τους μας «ζωγραφίζουν» το πως ξεκινούσαν την ημέρα τους οι Σκιαθίτες εκείνα τα χρόνια. Το πρωινό ήταν τότε πολύ λιτό. Τα υλικά, φτωχικά και όσα υπήρχαν στο νησί σε επάρκεια.

Στο πρωινό του Thymi’s Home, υπάρχει κάθε μέρα και ένα στοιχείο που θα ταξιδέψει τον επισκέπτη του στην εποχή εκείνη. Μάλιστα, η γεύση του πρωινού μεζέ, θα τον ακολουθήσει στην παραλία που μπορεί να διαβάσει το σχετικό διήγημα από το smartphone του και να μεταφερθεί στην εποχή εκείνη.
«Τα παιδιά τρώνε τηγανίτες με μέλι το πρωί των Χριστουγέννων».
«Εικόνες», Α. Μωραιτίδης
«Παξιμαδάκια για πρωινό»
«Θέρος-Έρoς», Α. Παπαδιαμάντης
«Παλαιός καφετζής εκουβαλούσε καφέ, φασκομηλιάν, λουκούμια»
«Η καλλικατζούνα», Α. Παπαδιαμάντης
«Προσφάι ψωμί και ελιές γιατί ήταν Παρασκευή»
«Ο Γάμος του Καραχμέτη» Α. Παπαδιαμάντης
«Καφέ με γάλα, αγγούρι και ρακί»
«Αγάπη στο κρεμνό», Α. Παπαδιαμάντης
«Κολατσιό, μεγάλα τεμάχια άρτου κ τυριού σε λευκό ή χρωματιστό προσόψιον»
«Ο Τυφλοσύρτης», Α. Παπαδιαμάντης
«Το πρωί έδινε στα παιδιά να κολατσίσουν φασκομηλιά με πετιμέζι, ζούπες (καψαλισμένα ψωμιά) ή κουρκούτι ή ραντιστές (σούπα με φρέσκο ζυμαρικό σαν κριθαράκι) ή τηγανόπιτες και γριές (τηγανόπιτα όση είναι το τηγάνι), επτά φορές την ημέρα ψωμί με προσφάι ή σκέτο ψωμί ή ψωμί με μέλι ή πετιμέζι. Κάθε ώρα ξερά σύκα, μελόπιτα, σιτζούκια από μούστο και καρύδια.»
«Η θητεία της πενθεράς», Α. Παπαδιαμάντης
«Χλωρές πεπεριές, αγγουράκια, τομάτας με άλας»
«Χαλασοχώρηδες» Α. Παπαδιαμάντης
Η Σκιάθος είχε πολλές καρυδιές και αμυγδαλιές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Σκιαθίτικα γλυκά που σώζονται και προσφέρονται ακόμα και σήμερα έχουν βάση το καρύδι και το αμύδγαλο. Ήταν τόση η παραγωγή τους που ειδικά τις δεκαετίες 40-50-60 πολλοί είχαν περίσσευμα και τα πουλούσαν στους συγχωριανούς τους για τα γλυκά των γάμων και των εορτών. Γλυκό των γάμων και των εορτών μέχρι και σήμερα τα Χαμαλιά. Φτιάχνονται με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι με γέμιση καρύδι, μέλι και μυρωδικά, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.
Ξεκίνα και εσύ τη μέρα σου σαν Σκιαθίτης με το πρωινό του Thymi’s Home!
Ακόμα όμως και όταν η διαμονή σου τελειώσει, η Σκιαθίτισσα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Σταματίνα Χονδρονικολή, έχοντας κάνει πολυετή έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των Σκιαθιτών στο παρελθόν, μέσα από τα συγγράμματα των Σκιαθιτών συγγραφέων, προτείνει το παρακάτω Σκιαθίτικο πρωινό για αυτόν θέλει να ξεκινήσει την ημέρα του σαν πραγματικός Σκιαθίτης. Χρησιμοποιώντας τα υλικά που αναφέρονται στα συγγράμματα καθώς και τα υλικά που υπάρχουν σε αφθονία στο νησί προτείνει το παρακάτω πρωινό για όποιον θέλει να συνεχίσει να σκέφτεται τη Σκιάθο…μέχρι να ξαναέρθει!
- Ζεστό και κρύο τσάι βουνού ή φασκόμηλο/ καφές ελληνικός/ χυμός ρόδι ή σταφύλι
- Μικρό σταρένιο παξιμαδάκι (όχι φρυγανιά), φανουρόπιτα, λαδόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα, γαλατόπιτα
- Γιαούρτι με μέλι, γλυκό του κουταλιού (σύκο-καρύδι)
- Φρούτα / Ελληνικά τυριά (όχι αλλαντικά)
- Πλακόπιτες (τηγανόπιτες με φέτα) , μικρά καλαπόδια (πίτες γεμιστές με χόρτα τηγανισμενες)
- Χουσμερί (αυγά με τυρί άσπρο στο τηγάνι)
- Ζούπα (καψαλισμένες φέτες ψωμί με λάδι και ρίγανη)





Buffet
Από τις 08.30 μέχρι τις 10.30 μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας στο πλούσιο buffet που θα βρείτε στο snack bar.
Εκεί θα έχετε την ευκαιρία κάθε μέρα να γευτείτε και ένα διαφορετικό στοιχείο που θα σας ταξιδέψει γευστικά στην παλιά Σκιάθο μέσα από τα διηγήματα των δυο Αλεξάνδρων του νησιού.
Στο Buffet θα βρείτε τα όσα η κατηγορία του ξενοδοχείου υπαγορεύει, και ακόμα περισσότερα:
- Καφέ (διάφορα είδη)
- Τσάι
- Γάλα
- 2 είδη ψωμιού
- Ψωμί τοστ
- 2 είδη κρουασάν
- Κέικ
- Βούτυρο
- Μαργαρίνη
- Πολλά είδη σπιτικής μαρμελάδας
- Μέλι
- Μερέντα
- Φυστικοβούτυρο
- Τυρί σε φέτες
- Αλλαντικά σε φέτες
- Γιαούρτι
- Δημητριακά 3 είδη
- Χυμούς 2 είδη
- Φρούτα 2 είδη
- Αυγά βραστά
Με χρέωση, διατίθενται ομελέτες, αυγά τηγανητά ή scrambled.